Странице

среда, 16. новембар 2016.

Nivoi razumevanja veštine



Kung fu je veoma kompleksna aktivnost sa jedne strane i moze se do neke mere porediti sa naukom dok sa durge može biti i veoma jednostavna i laka za razumevanje , u zavisnosti od potreba ,želja i sposobnosti pojedinca . Kung Fu se može pratikovati i razumeti na više nivoa .Ni jedan nivo nije inferiorniji od sledećeg mada postoji odredjena gradacija i ni jedan nivo nije pogrešan . Na početku vežbanja svi moraju da prodju osnovnu obuku , proces koji bi bio paralelan osnovnoj školi . Ovaj nivo je učenički nivo gde se uči osnovna mehanika kretanja i korišćenja tela . Bez pravilne osnove kung fu prestaje da postoji i pretvara se u nekakvu gimnastiku bez stvarne vrednosti . Svaki stil ima svoje jasno definisane temelje na kojima gradi svoj pristup daljem razvoju i upotrebi .Tokom osnovne obuke stiče se prvi nivo razmevanja veštine koji je čisto tehnički nivo .
Nakon završetka obuke stiče se intruktorski nivo koji podrazumeva potpuno tehničko razmevanje veštine ,odnosno da praktikant zna ’’kako’’ da veštinu upotrebi , u kojim situacijama se kakve tenike koriste , osnovne strategije i sl. Ovaj nivo bi bio paralelan srednjem obrazovanju .Za najveći broj vežbača napredovanje se završava ovdena ovom nivou . Zapravo mnogi nastavljaju usavršavanje ali u čisto tehničkom pogledu , usavršavaju i do perfekcije dovode izvodjenje tehnike . Mnogi na žalost ovo smatraju vrhuncem znanja i za mnoge ovo je krajnji cilj napredovanja . Neki jednostavno ne znaju da postoje i dublji nivoi razumevanja veštine dok neki jednosatvno nisu u stanju da shvate ništa van okvira tehničkog dela veštine . Ovo naravno ne znači da je njihov kung fu lošiji ili nepotpun , često je u estetskom pogledu izovdjenje tehnika na najvšem mogućem nivou jer se parktikant samo i siključpivo time bavi .Sledeći nivo razumevanja , koji bi bio paralelan visokom obrazovanju je nivo, na kome prosto rečeno, praktikant zna ’’zašto’’. Dublje razmevanje veštine podrazmeva ne samo visok tehnički nivo već i poznavanje principa na kome se stil temelji . Znati kako pravilno nešto izvesti je osnovni nivo , znati zasto je to pravilno , koje biomehaničke principe taj pokret prati , odakle i na koji način se generiše energija ,zašto su vektori kretanja odredjenog pokreta baš takvi kakvi jesu i zašto su baš oni ispravni , znati koji suvektori kretanja pogrešni i zbog čega su pogrešni , koje biomehaničke prncipe krše pa su pogrešni , koja struktura tela se koristi i zašto se baš tako koristi , itd . Ovaj nivo raumevanja ne dolazi kroz praksu već zaivisi od dva faktora , sposbnosti i znanja instruktora i inteligencije učenika. Ovaj nivo razumevanja se stiče tokom osnovne obuke ali kako je već rečeno , neophodno je da i učitelj i učenike zadovolje odredjene kriterjume kako bi došlo do trasmisije znanja .Sledeći nivo podrazumeva potpuno ujedinje tehničkog nivoa sa nivoom razumevanja prinicipa veštine . Da pojasnim , na ovom nivou , koji je izuzetno redak jer zahteva neverovatnu upornost i ogromno vreme , tehnika se dovodi u stadijum gde u potpunosti prati  biomehaničke principe strukture na kojima se odredjeni stil zasniva 

. Ovo se manifestuje kroz postizanje odredjenih fizičkih sposobnosti tipa ’’fa jinn’’ udaraca gde je sa svega nekoliko centimetara moguće udariti izzuzetno jako ili ’’ukorenjivanja’’ gde je nekoga nemoguće pomeriti iz stava . Često se ovim sposobnostima pripisuje nakakvo mistično svojstvo ili se obajšnjava kroz ’’chi’’ energiju . U suštini , radi se samo o odličnom poznavanju biomehaničkih karakteristika i prirodnih potencijala ljudskog tela i ogromnom radu uloženom njihovo potpuno iskorišćavanje. Intersantno je da se na ovaj nivo može doći i bez posedovanja predhodnog nivoa , mada su ti slučajevi retki i ponovo zavise od dobrog instruktora .Poslednji nivo je metafizički i dolazi kroz dugogošnju praksu preko svih predhodno nabrijanih nivoa . Ovaj nivo nije uslovljen nikakvim daljim napretkom u domenu tehnike , izvodjenja ili razumevanja već je čisto psihološka (neki bi rekli duhovna) kategorija . Na ovom nivou praktikant oseća ispunjenost i potpuno zadovljstvo svojim radom , stiče smiren um i samopouzdanje koje dolazi od smirenosti i ispunjenosti .

Нема коментара:

Постави коментар