Странице

уторак, 15. новембар 2016.

Kung fu Robin Hud

Jedna od najznačajnijih figura kung fu istorije Tajvana je Liao Tien Ding , pravedni lopov . Njegovi ,,podvizi’’ načinili su ga najznačajnijom i najpoznatiojom figurom tajvanskog kung fu folklora . Prosečna osoba na ulicama Taijepeja ili Kaošunga možda ne zna baš ništa o kung fuu ali sigurno zna priču o pravednom lopovu. Njegova priča je opisana u mnogim tv serjama , filmovima i pozorišnim predstvama .
Liao Tien Ding
Liao Tien Ding je stvarna osoba , rodjen je 5. Aprila 1883 u selu nedaleko od grada Taičunga .Kada je imao samo dve godine otac mu je ubijen u tuči koja je izbila oko nekih privatnih nesuglasica .Majka mu se nedgo potom preudala .Obzirom da mu je porodica bila veoma siromašna počeo je veoma rano da radi kao nadničar kod bogatih porodica. Njegov više nego nehajan odnos prema poslu i obavezama je učinio da je bio otpušten sa svih poslova koje je radio.Kao posledica silni otpuštanja i nemogućnosti da naje zaposlenje Liao Tien Ding je sa grupom prijatelja otišao u Tajpej kako bi našao posao . Na žalost , promena mesta boravka nije uticala na njegove navike , posebno onu da krade od poslodavaca , što je ponovo doveelo do otpuštanja i nemogućnosti nalaženja novog posla. Ubrzo se Liao potpuno posvetio kradji i nakon nekog vremena završio u zatvoru gde je proveo 10 meseci.
Taipei 1900 godine
Nakon odslužene kazne Liao je se specijalizovao za obijanje bogataških kuća a njegova najznačajnija kradja je provala rezdencije Ko porodice koja je bila veoma bliska sa japanskim zavojevačima a poglavar Ko porodice je čak bio i član japanskog parlamenta u jednom periodu . Sledeći podvig je obijanje policijske stanice radi kradje oružija i municije. Treći podvig ,koji je uz predhodna dva od njega načinio folk heroja je ubistvo policajaca koji radio kao japanski špijun i io ubačen u redove pokreta otpora. Nakon ovih dela Liao je postao najtraženiji čovek na Tajvanu . Sa druge strane , u očima javnosti njegova popularnost je rasla , naročito omiljen je postao nakon što je delove plena od nekih pljački podelio siromašnima. To mu je donelo nadimak ’’pravedni lopov’’. Ljudi su ga videli ne kao kriminalca već kao borca za slobodu koji je sposoban da se igra sa svojim progoniteljima . Legenda o njemu je rasla i išla dotle da se verovalo da može da hoda po zidovima i da leti. U stvarnosti ,Lio je bio sposoban kung fu praktičar koji naučio nešto što bi se moglo nazvati lopovskim kung fuom. Vladao je skupom veština koje su uključivale akrobatsku gimnastiku , korišćenje različitih alatki i pomagla za maskiranje ,prerušavanje, skrivanje , bezanje i borbu i još čitav niz veština i zanja koje su razvijene za tu vrstu ’’posla’’. Pravedni lopov na žalost nije požive dugo. Umro je u 26. godini 18 Novembra 1909 godine . Nakon nekoliko dana bez sna u konstantnom begu od policije u momentu odmora izdao ga je čovek kod koga se skrivao i ubio ga udarcem lopate u glavu . Ni malo slavan kraj jednog od najslavnijih figura Tajvanske istorije

Нема коментара:

Постави коментар