Странице

уторак, 15. новембар 2016.

Čeng Man Čing

Profesor Čeng Man Čing (1902-1975) je jedan od najznačajnijih kung fu učitelja modernog doba . Mnogi smatraju Cheng Man-Chinga osobom koja je upoznala zapadni svet sa Tai Čijem i tradicionalnom kineskom filosofijom, umetnosšću i kulturom. On ej bio ne samo izuzetan praktičar kung fua već i slikar , pesnik, kaligraf i doktor tradicionalne kineske medicine . Zbog odličnih rezulata u baveljnu ovim aktivnostima često je nazovan majstorm 5 vrlina "Master of Five Excellences. Kao dete doziveo je nesreću u kojoj je zadbio ozbiljnu povredu glave i bio nekoliko dana u komi . Kako bi se đto pre oporavio i povratio motorne sposobnosti poslat je na časove kaligrafije a nešto kasnije i na časove slikanja .
Od 1913 do 1919 učio je slikarstvo kod najpoznatijih slikara toga vremena . 1919 odlazi u Peking na studije i ubrzo nakon završetka studija počeo je akademsku karijeru na Yu-Wen Univerzitetu gde je podučavao poeziju . 1922 dobio je mesto profersora kineskog slikarstva metodom mastila na pekinškoj akademiji lepih umetnosti da bi 3 godine kasnije postao direktor odseka slikarstva na Šangajskoj školi lepih umetnosti . U to vreme je oboleo od hronične upale pluća .Na predlog svog lekara počeo je sa treningom Tai Čija kako bi ubrzao proces oporavkaa . Tai Či je vežbao sa nosiocem Yang stilaYang Cheng-Fuom sa kojim je ostao 7 godina . Takodje je učio tradicionalnu kinesku medicinu od Dr. Sung You-ana. Pored toga zavrčio je studije u tradiconalnoj kineskoj ginekologiji i osteopatskoj medicni .Godine 1949 sa porodicom prelazi na Tajvan gde je nastavio svoju medicinku karijeru i takodje radi kao učitelj borilačkih veština . Njegova prva knjiga ’’Čengovih 13 poglavlja o Tai Či boksu’’ je objavljena 1950 godine.Iste godine je u Tajpeju osnovao ’’ Shih Chung T'ai Chi Association ’’ i jedan je od prvih kung fu učitelja koji je primio i podučavao belce . Značaj Čeng Man Činga u razvoju i popularizaciji Tjavanskog kung fua je nemrljiv , sa druge strane njegov uticaj na razvoj i popularizaciju klasične umetnosti je još veći. On je najznačajnija ličnost u osnivanju ’’Društva lepih umetnosti Republike Kine’’. Bio je upravnik stalne postavke kinekog slikarstva i kaligrafije a takodje je bio izabran za doživotnog provesora na fakulktetu kineske kulture . 1964 sa porodicom seli se u S.A.D gde je odmah počeo da podučava Tai Ći u ’’New York T'ai Chi Association’’.Dve godine kasnije u saradnji sa Robert W. Smith-om i T. T. Liang-om, Čeng objavljuje "T'ai Chi, the Supreme Ultimate Exercise for Health, Sport and Self-defense,".Čeng je tokom života napisao petnaestak knjiga koje se bave tradicionalnom medicinom, kaligrafijom, kineskom istorijom , taoizmom, umetnošću.
Godine 1974 se vration na Tajvan gde je godinu dana kasnije preminuo Čeng je video svoju veštinu kao utelotvorenje prirodnih zakona , kao put za ra razvoj ličnosti , način života , put ka nalaženju smisla , ravnoteže i mira i na taj način je podušavao svoje učenike .Jedan je od privh učitelja sa istoka koji je došao na zapad i podučavao svoju veštionu otvoreno . Pored toga jedan je od porvih koji je u svojojdomovini produčavao strance , nešto što će se sasvim neopravdano kasnije pripisati Brus Liju i grupi učitelja iz Hong Konga . Otovrenog i britkog uma on je izmenio i pojednstavio svoju veštinu kako bi bila lako dostupna i lako razumljiva svima. Kroz svoj slikarski opus i svoj rad u oblasti boilačkih veština upoznao je zapadni svet sa bogatstvom tadicio alne kineske kulture , umetnosti i filosofije . Udario je temelje i otvorio put za sve učitelje kinekog boksa koji doći u kasnijim godinama i podučavati svoje veštine na zapadu .

Нема коментара:

Постави коментар