Странице

недеља, 20. мај 2018.

Struktura-zašto je važna

Bez poznavanja pravilne telesne strukture ne postoji južnokineski kung fu. Gotovo svi stilovi imaju svoju specifičnu strukturu i bez poznavanja i pravilnog korišćnja iste vežbanje kung fua je prosto gubljenje vremena ili u najboljem slučaju nekakav aerobik. Dakle zašto je struktura važna? Ovo pitanje je ekvivalent pitanju zašto su motor i točkovi važni na automobilu. Objašnjenje strukture u nekoliko najvažnijih tačka pojasniće važnost poznavanja iste.

1. Struktura je tememelj kung fua. Stabilnost stava, stabilnost pri kretanju , očuvanje ravnoteže čak i kada se stoji na jednoj nozi. Ovo je posebno važno za Wing Chun koji ima visoke i uske stavove i gde je očuvanje ravnoteže u borbi potpuno nemoguće bez pravilne strukture. Dok neki stilovi koriste duboke , niske, široke stavove koji sami po sebi omogućavaju stabilnost i poznati su pod kineskim imenom ''MA'' što znači konj (kineski jezik, posebno kantonski dijalekat je vrlo specifičan izraz za dubok, nizak , stabilan stav je ''ma'' u smislu da je konj veoma stabilan ali i veoma jak i brz). Mnogi Wing Chun majstori , uključujući i Jip  Mana su za osnovni Wing Chun stav koristili izraz ''MA'' što je potpuno pogrešno i pokazuje nepoznavanje svih funkcija telesne strukture i nepotpun trening. Za osnovni Wing Chun stav se originalno korisiti jedan sasvim drugačiji termin koji u potpunosti objašnjava stav i njegovu funkciju i to će biti obajšnjeno u posebnom tekstu u bliskoj budućnosti.
Dakle , maksimalna stabilnost i pokretljivost se zasnovaju na strukturi, ako je nema ,onda vežbač može da ima pokretljivost ali ne i stabilnost a posebno ne stabilnost i pokretljivost zajedno. Struktura je osnova na kojoj se gradi ono što kineski majstori zovu ''ukorenjivanje''.

2.Struktura je osnova eliminisanja sile napada. Na stabilnost i pokretljivost se nadovezuje način eliminisanja dolažeće sile udarca. Jedna od najčešćih tvrdnji kung fu instruktora je da njihov omogućava fizički slabijoj osobi da savlada jaču ali niko ne ume objasni kako. Ukoliko osoba od 90 kg gura osobu od 60kg sasvim je logično da teža osoba bez problema pobedi u takvom duelu čak i ako lakša osoba ima dubok i stabilan stav, jednostavno zakoni fizike se ne mogu zaobići i postoji granica stabilnosti stava. Sa druge strane pravilna struktura omogućava lakšoj osobi da upije i preusmeri ili raspe energiju teže osobe čak i ako je u visokom stavu. Na strukturu tela se nadovezuje struktura pozicija ruku (blokova) i onda čitavo telo deluje kao monolitna celina. Bez strukture , svaki blok se radi samo lokalnom grupom mišića i ranjiv je jer će jača sila jednostavno da ga polomi.

3.Struktura je osnova generisanja sile udarca. Na primeru generisanja sile udarca se jasno vidi koliko je struktura važna. Ponovo se vraćamo na tvrdnju da slabija osoba može da pobedi jaču borbi. Za ovaj poduhvat je potrebno da slabija osoba generiše dovoljno jak udarac da povredi jaču osobu. Ako se sila generiše kao u boksu ili karateu , rotacijom kukova , borac koristi samo 50 do 70% telesne mase koju unosi u udarac. Ako se koristi pravilna struktura onda se koristi 100 % telsne mase. Postoji još jedna razlika izmedju udarca generisanog rotacijom kukova i kroz strukturu. Udarac koji diolazi iz kuka deluje lokalno i nanosi povrede na mestu udarca. Udarac generisan kroz strukturu deluje na čitavo telo, sila prolazi kroz meka tkiva i povredjuje orgnizam u celini. Na ovaj način slabija osoba može da generiše dovoljno jak udarac da povredi i značajno fizički jaču i krupniju osobu.

4.Struktura je osnova kung fu strategije i pristupa borbi. Svi principi veštine se baziraju na strukturi. Kontrola centralne linije, pozicioniranje, uglovi prilaza, kontrola protivnika , kontrola dolazeće sile, pravilan rad nogu, sve se to zasniva na strukturi tela. Ukoliko struktura popusti čitav sistem se urušava. Upravo zbog toga čitava jedna forma u Wing Chunu , Biu Jee je posvećena ponovnom uspostavljanju strukture kada se u borbi izgubi. Ukoliko struktura popusti blokovi se lome, bey strukture nema stabilnosti, rad nogu je ranjiv , ne može da se kontrološe protivnik itd.

5.Struktura je osnova očuvanja zdravlja u treningu. Struktura se zasniva na dubokom poznavanju ljudske anatomije i biomehanike pokreta. Bez pravilne strukture često se dešava da se vežbaju stavovi, udarci i položaji ruku i tela koji dovode do trajnih oštećenja zglobova i vezivnog tkiva , kičme i kukova. Treba biti posebno operzan pri treningu ukoliko stil nema pravilnu telesnu strukturu.


1 коментар: