Странице

четвртак, 5. јул 2018.

Krenite na put


Svet kung fua je ogroman, veliki koliko je velika i zemlja gde je nastao ili još veći. Postoji toliko mnoštvo predivnih stilova, toliko različitih pristupa vežbanju , toliko različitih načina korišćenja ljudskog tela i uma. Iza svakog stila stoji predivna legenda krojena generacijama kako bi poslužila kao inspiracija i ideja vodilja mladim naraštajima. Svaki stil ima svoje heroje koji su vodili nebrojene bitke protiv zla i nepravde i uvek iz tih borbi izlazili kao pobednici zahvaljujući svojoj veštini. Istorija, kultura, umetnost, običaji, zdravlje, borbene tehnike, duhovni razvoj, sve je to deo kung fua i svaki stil neguje ove elemente na poseban način, više ili manje drugačiji od svih ostalih.
Postoji verovatno na hiljade stilova kung fua, neki poznati u planetarnim okvirima i jako popularni, neki poznati samo nekolicini ljudi koji ih čuvaju u tajnosti. Lepota tolikog broja različitih stilove leži i u činjenici da svako može da najde upravo ono što želi, ono što mu treba i da razvia sebe i svoj kung fu u pravcu koji mu najviše odgovara. Taj individualni put, specifičan razvoj svakog vežbača na sasvim poseban i jedinstven način koji se razlikuje od svih drugih vežbača je ono što kung fuu daje posebnu draž.  
 Druga mesta su blagoslovena mnoštvom kineskih emigranata koji su sa sobom doneli kung fu ili ljudima koji su imali želje i mogućnosti da putuju u Hong Kong i Tajvan a u skorije vreme i u Kinu od kako se otvorila prema svetu i donesu čitavo bogastvo stilova. Na žalost ( u svakom tekstu koji se tiče kung fua u nas moram da upotrebim ove reči) situacija je kod nas drugačija. Ekonomska situacija, ratovi, sankcije, sve je to odložilo razvoj kung fua i dolazak novih stilova. I dok su druga mesta prebolela sve ,,dečije bolesti’’ koje dolaze sa kung fuom a desile su se usled nedostupnosti informacija, te su sa nepotpunim stilovima, samporoglašenim grandmasterima, ’’tajnim i originalnim ’’ veštinama i tehnikama uglavnom razkrstili,a obilje stilova je doneseno i postalo dostupno, mi smo i dalje 40 do 50 godina iza sveta. Priče prevazidjene pre 30 ili 40 godina kod nas su još uvek aktuelne. Kung fu je po kvalitetu informacija, znanja i treninga otišao jako daleko od vremena Brus Lija i dok čitav svet grabi dalje krupnim koracima mi smo jednostavno stali na samom početku i nikako da krenemo. Mnogi su razlozi za takvo stanje i analiza svih političkih, socijalnih, ekonomskih i psihološlkih uzroka bi odnela previše vremena.
Imati lepezu različitih kung fu stilova je pravo bogatstvo u svakom smislu te reči i bilo bi zaista dobro da se što više stilova donese na naše prostore. Bogu hvala Srbija ne oskudeva u pametnim i vrednim ljudima i svakako bi pravi kung fu procvetao i brzo dostigao i prestigao nivo na kojem se vežba u ostatku sveta. Prvi, stidljivi koraci se već prave ali to svakako nije dovoljno i zato kažem ljubieljima kung fua, krenite na put , upustite se u avanturu i učinite nešto što niko pre vas nije uradio, baš onako kako je autor ovih redova otišao na drugi sveta u kolevku kung fua i uradio stvari koje niko pre njega iz Srbije nije. Budite hrabri , budite uporni , postavite visoke ciljeve i znajte da ni jedna želja nije van domašaja ostvarenja. Svaki novi stil koji zaživi na našim prostorima je nova pobeda nad mrakom neznanja, sujeverja, laži i podvala. Svaki novi stil nosi značajan uticaj na unapredjenje opšteg shvatanja i poznavanja kung fua , azijske kulture i tradicije i obogaćuje opšti  fond borilačkog znanja, iskustva i metodologije treninga i obuke. Idite ljudi, pratite svoje snove

Нема коментара:

Постави коментар