Странице

петак, 9. фебруар 2018.

Bai Si ceremonija, najveća čast tradicionalnog kung fua

’’Stari majstor sedi na visokoj izrezbarenoj stolici dok mladić kleči isped njega nudeći mu šolju čaja. Stari majstor odbija šolju a mladić pognute glave izlazi napolje i seda na prag ulazne kapije. Nedeljama kasnije, mladić koji se nije makao sa mesta trpeći vrućinu i hladonću i glad i vremenske nepogode ponovo nalazi priliku da starom majstoru ponudi šolju čaja. Majstor , uveren u mladićevu nameru i istrajnost prihvata čaj i ispija par gutljaja dajući na znanje da je mladić prihvaćen za učenka i da njegov trening zvanično počinje.’’
Napred opisana scena vidjena u mnogim filmovima iz vremena Kung Fu ludila koje je zahvatilo svet polovinom 70-tih i 80-tih godina 20-tog veka. I mada su ovi filmovi bazirani na fikciji i u velikoj meri su doprineli iskrivljenoj slici Kung Fua, posebno na zapadu, scena opisana na početku je prilično verno opisana i zaista pretstavlja deo Kung Fu tradicije i kulture, ako naravno izuzmeo višenedljno čučanje ispred kapije.

Scena ponude šolje čaja učielju je samo deo mnogo komplikovanije ceremonije i kraj jednog prilično dugog procesa. ’’Bai Si’’ je ceremonija inicijacije novog člana koja svoje korene nalazi u sličnim ceremonijama koje su i danas karakteristične za kineska tajna društva koja su pre par stotina godina bila organizovana kao pokret otpora protiv mongolskih zavojevača. Ceremonija je veoma značajna u tradicionalnim kung fu stilovima. U drugoj polovini 19-tog veka kada je kung fu počeo da se podučava javno pa sve do perioda pada Manču dinastije škole su primale učenike isključivo putem Bai Si ceremonije. U to doba učenici su uglavnom bili članovi porodice i bliski prijatelji a škole su bile zatvorene za javnost i imale svega nekoliko učenika. U periodu republike 1911-1948, kung fu je postao široko rasprostranjen i vežban i škole su otvorile svoja vrata bukvalno hiljadama učenika. Naravno od svog tog broja učenika samo mali broj je bio izabran da postane ono što je u našem jeziku znano ’’učenik iza zatvorenih vrata’’. Danas je Bai Si ceremonija gotovo potpuno zaborevljena , posebno od strane učitelja koji se komercijalno bave svojim veštinama i imaju veliki broj učenika. Sa druge strane, mali broj tradicionalno nastrojenih učitelja i dalje čuva sve tekovine prošlih vremena i jako drži do Bai Si ceremonije.
Tradicionalni dokument koji potvrdjuje Bai Si ceremoniju i prijem u porodicu Wing Chuna Zmije i Ždrala

Stara kineska poslovica kaže :’’ Učitelj posmatra učenika tri godine i učenik posmatra učitelja tri godine.’’ Ovo zapravo znači da je potreban odredjeni period da učitelj i učenik budu sigurni da su napravili dobar izbor. U tradicionalnim stilovima je nemoguće da učitelj pozove učenika u svoju školu , to se jednostavno nikada ne dešava. Sa druge strane , nemoguće je da učenik inicira Bai Si ceremoniju. Učitelj je taj koji odlučuje kada će i hoće li uopšte neki učenik biti primljen zvanično u porodicu. Kada učitelj pokaže volju da učenika primi u porodicu , učenik mora sam odluči želi li da prihvati taj poziv ili ne. Ukoliko pristane , pristupa se pripremi Bai Si ceremonije.

Bai Si ceremonija se razlikuje od stila do stila i zavisi kojoj tajnoj orgnizaciji su prethodne generacije majstora pripadale. Postoji čitava lepeza običaja koja zavisi od
, mnogih činilaca. Ipak, neki osnovni običaji , koji nalaze svoje korene u konfucijanizmu i taoizmu su zajednički za sve.  Iznose se ceremonijalne table sa imenima svih majstora i slike ukoliko ih ima od osnivača stila do poslednjeg majstora. Priprema se ceremonijalni obrok za pretke i pale mirisni štapići. Na ceremoniju se pozivaju svedoci , obično ostali učenici koji su prošli Bai Si ceremoniju i još najmanje jedan majstor nekog drugog stila. Kada je sve spremno kandidat nudi učitelju ceremonijalnu čolju čaja. Učitelj otpija par gutljaja spušta šolju. Nakon toga učenik nudi učetiljeu crveni koverat sa odredjenom sumom novca. Nekada se prinosila i živa žrtva , obično se klao petao ali danas je u Hong Kongu zabranjeno pripremati meso van klanica pa je to izostavljeno. Nakon toga učitelj održi kratak govor i svi pozvani sedaju da ručaju.
Večera nakon Bai Si ceremonije

U čemu je značaj Bai Si ceremonije? U našem jeziku se odomaćio pogrešan termin ’’učenik iza zatvorenih vrata’’ i misli se da se takvom učeniku pokazuju nekakve tajne koje nisu za javnost. Ovo naravno nije istina , ne kada govorimo o tehničkom delu veštine. U našem jeziku ne postoji termin koji bi tačno opisao status učenika koji je prošao Bai Si ceremoniju. Tradicionalna kung fu škola po svojoj strukturi reflektuje tradicionalnu kinesku porodicu. Bai Si ceremonija zapravo je inicijacija novog člana porodice i znači da učenik postaje punopravni član te porodice i ima puno pravo pretstavlja i prenosi dalje veštinu i pretstavlja se kao naslednik stila i svog učitelja. Naravno, majstorski nivo se može dostignuti i bez Bai Si ceremonije, kao regularni učenik škole ali po kineskoj tradiciji ,koja je recimo još uvk živa u nekim starim školama u Hong Kogu i na Tajvanu , samo učenici koji su prošli Bai Si ceremoniju imaju pravo da se učitelju obrate terminom ’’Sifu’’ , regularni učenici koriste drugi izraz. Bai Si ceremonija je velika čast i velika obaveza. Postati član kung fu porodice znači ukloniti sve barijere u treniranju i ne samo u teniranju izmedju učenika i učitelja. Učitelj posvećuje posebnu pažnju treningu i posebno prenošenju znanja na odabrane učenike jer su oni naslednici, ljudi koji će jednog dana nastaviti tradiciju i držati njegovo ime i njegov stil živim za generacije koje dolaze. Bai Si je najveća čast i vrhunac treninga svakog vežbača kung fua.


Sa naših prostora ,prvi i za sada jedini koji je prošao Bai Si ceremoniju i postao zvanični član i naslednik jedne od najstarijih ako ne i najstarije Wing Chun porodice je autor ovog teksta. 

Нема коментара:

Постави коментар