Странице

понедељак, 9. април 2018.

Ving Čun - tajna treće forme

Treća forma Ving Čun stila je često mistifikovana i okružena tvrdnjama kako tehnike ove forme mogu da od vežbača naprave nepobedivog borca koji ima moć da golim rukama teško povrdi ili čak ubije protivnika. U ne tako davnoj prošlosti pokreti i koreograija forme su čuvani u tajnosti i pokazivani samo najodanijim učenicima. pored mnogih nejasnih obećanja o moći i snazi ova forma navodno nudi tajno znanje o akupunkturnim tačkama koje , jednom aktivirane ubodom prstima, izazivaju bol, paralizu ili čak smrt. Ovaj tekst je posvećen upravo ovoj tvrdnji, koliko ima istine u ''Dodiru Smrti'' kako je često bombastično reklamoran.

Pre svega da kažem nekoliko reči o pravoj upotrebi i značenju treće forme koja ima najviše pogrešnih tumačenja koja po nekad zalaze u domen bajki i fantastike. Njačešće se teća forma smatra najvišim stepenom veštine Ving Čun sistema. Ovo je potpuno netačno iz prostog razloga što Ving Čun nije koncipiran kao sistem sa više nivoa tehnika. Treća forma je poslednja u nizu formi koje se vežbaju iz prostog razloga što je cilj i namena ove forme da upotpuni i zaokruži sistem naučen u prve dve forme. Svi pokreti u trećoj formi su već naučeni ranije, nema ničega specijalnog ni tajnog u formi , već se poznati i dobro uvežbani pokreti iz prve dve forme izvode na specifičan način koji uči praktikanta odredjne prinicipe postavljanja prema protivnku u momentima kada je to neophodno. Treća forma ukraktko uči vežbača kako da povrati kontrolu centra ukoliko se usled greške ili veštine protivnika , kontrola izgubila. Takodje uči uspostavljanju nove centrlne linije pod uglovima koji nisu uobičajeni a obično za tako nešto postoji potreba kod iznenadnog napada ili u borbi sa više protivnika. Dakle , treća forma nije nikakva tajna već vrlo sofisticiran alat koji borca priprema da izadje iz nepovljne situacije i uspostavi kontrolu nad cetrom i protivnikom.

Postavlja se pitanje zašto je treća forma toliko mistifikovana i odakle dolaze sve te neverovatne tvrdnje? Prvi razlog je finansijski, infantilni vežbači će godinama plaćati instrukcije kako bi konačno naučili ''tajnu'' formu koja će im dati nadljudske sposobnosti. Drugi razlog je neznanje i nedostatak iskustva u realnoj borbi , te mnogi instruktori i sami veruju u bajke koje prenose drugima.

Vratimo se sada tvrdnji da treća forma uči nekakvim ''tajnim '' tehnikama napada na posebne tačke na telu. Ovo jednostavno nije tačno iz više razloga! Mada neki stilovi i učitelji tvrde da samo oni poseduju ovo znanje, niko , nikada i nigde nije demostrirao da je ovako nešto moguće. Pre svega ove tvrdnje se baziraju na tradicionalnoj kineskoj medicini, tačnije akupunkturi. Svako ko tvrdi da sam on poseduje znanje o akupunkturnim tačkama jednostavno laže, gtovo svi stilovi kung fua poseduju ovo znanje i ono je gotovo identično svuda. Mada je tradicionalna kineska medicina visoko cenjena u nekim krugvima i mnogi veruju u njene gotovo magične sposobnosti nauka je dokazala da ovaj sistem lečenja  jednostavno nema nikakve efekte sem možda placebo efekta. Autor ovog teksta je i sam probao u više navrata akupunkturu i nije bilo psolutno nikakvog efekta. Tradicionalna kineska medicina se bazira na kineskom tradicionalnom shvatanju univerzuma i čovekovog mesta u istom. Ovaj sistem vervanja je zasnovan na legendama i mitovima i nema nikakvog uporišta u nauci te su i rezultati takvi kakvi su. Dakle, postoje li tačke na telu koje ukoliko se ubodu prstima mogu da izazovu smrt? Odgovor je ne! Istina, postoje odredjena mesta na telu koja ukoliko se udare mogu da izazovu smrt ali je za to potrebna izuzetno jaka sila. Činjenica je da niko nukada nije umro od samo jednog udarca u bilo koju tačku na telu. Neko može da potegne argument da su pojedini bokseri umri u ringu , što je tačno , ali ti bokseri su bili udareni hiljadama puta ranije te je akumulacija povreda dovela do smrti a ne jedan udarac.

Dalje, sistem koji tvrdi da uči kako upotrebiti prste u borbi a nema ni jedan sistem ojačavanja prstiju je prilično neozbiljan. Prirodno prsti nisu namenjeni ubadanju i lako se povrede priovakvoj upotrebi te se mogu i trajno oštetiti. Da bi se prsti koliko , toliko uspešno upotrebili u borbi potrebno je godinama raditi na ojačavanju istih. Ni jedan stil Ving Čuna nema sistem ojačavaja prstiju. Neki stilovi imaju sistem ''gvozdenog''  dlana ali je taj sistem pozajmljen iz Hung Gara . Dakle tvrdnja da forma uči kako se koriste prsti  borbi je netačna iz prostog razloga što ne postoji sistem treninga prstiju.

I na kraju, čak i da su sve tvrdnje u vezi teće forme istinitie i da čak postoji sistem treninga prstiju postavlja se pitanje koliko je u stvarnosti moguće pogoditi tačku na telu protivnika koji se kreće i brani se. Pored toga, koliko bi ovakav sistem bio efikasan u periodu kada ljudi nose jakne i drugu odeću koja štiti od zime.

Jedan od razloga neefikasnosti Ving Čuna su upravo verovanja u ovakve stvari. Sujeverje, magija, kojekave energije koje se  ne mogu detektovati ali ''postoje'', ''tajne'' i ''originalne'' tehnike , supermoći i slično su učinile veštinu smešnom. Svako ko prodaje ovakve priče je prevarant a svako ko veruje u ovakve priče je u najblaže rečeno naivan, da ne upotrebim neki adekvatniji izraz. Nema prečica u treningu, nema tajni , nema ''originala'' , nikakvih mističnih energija i sila,postoji samo uporan i težak trening. Mislie dakle svojom glavom i sve što čujete i vidite analizirajte i proverite. 

Нема коментара:

Постави коментар