Странице

среда, 26. децембар 2018.

Či Sao

Jedan od zaštitnih znakova Ving Čuna je Či Sao ili kako se to nespretno prevodi na srpski ''slpeljene ruke''. Postoji veliki broj različtih pristupa ovom metodu treninga i isto toliko teorija čemu on služi i kako se pravilno izvodi te koji je krajnji cilj Či Sao treninga. Svi ovi pristupi su podjednako ispravni ako se posmatraju kroz prizmu nastanka i razvoja  kao i pristupa treningu specifičnog stila u kome se rade. Ovaj tekst se neće baviti teorijom niti praksom Ći Sao treninga jer u svakom stilu je ta praksa i teorija različita. Svrha ovog teksta je da čitaoce upozna sa različitim tehničkim platformama slepljenih ruku koje se danas vežbaju u Ving Čunu.

Najpoznatiji i svakako stil sa najviše vežbača je Jip Manov stil. Ovaj stil, koji je sticajem okolnosti stekao plantarnu popularnost, gledan sa stanovišta svih postojećih stilova je najsiromšniji u tehničkom pogledu. Ovaj stil ima samo jednu platformu jednoručnog i jednu platformu dvoručnog či sao vežbanja. 
                                          

Na video klipu je prikazan klasičan jednoručni či sao Jip Manovog sistema koji je baziran na Tan sao Bong sao , Fuk sao platformi. Kroz ovu bazičnu patformu vežbač stiče osnove či sao vežbanja i lagano ubacuje još nekoliko pozicija ruku .

U starijim stilovima postoji više platformi jednoručnog Či sao vežbanja pored ovog koji postoji u Jip Mnaovom stilu. a sledecem snimku se može videti jedna od platformi jendoručnog či sao vežbanja koja se praktikuje u Pan Namovom stilu.
                                           

Na sledećem snimku imamo prikaz jednoručnog či sao drila iz Ving Čun stila iz Kulo (Golo, Gulao) sela koji je originalni Leung Janov stil . Ova platforma Či sao drila je identična nekim stilovima belog ždrala.

                                              

Pored ovih postoji još čitav niz različitih platformi jednoručnog čisao vežbanja kao Huen sao pčlatforma,  Tan-fuk platforma. Tan-Fuk-Pak platforma ili Tan-Fuk' Huen platforma i mnoge druge koje su karakteristične za različite stilove iz Kine, Tajvana, Singapura, Makaoa. Takodje postoji nekoliko verzija jednoručnog ukrštenog Či sao vežbanja. Jedan od primera je ukrešteni jednoručni či sao koji se vežba u  Kulo (Golo, Gulao) selu gde se očuvao originalni Leung Janov stil, ovaj či sao je gotovo identičan sa takivm metodama vežbanja u nekim stilovima Belog Ždrala.


                                          




Dvoručni či sao je srž vežbanja u mnogim stilovima i jedan od najznačajnijih delova sistema u svim stilovima Ving Čuna. Kao i u slučaju sa jednoručnim či saom postoji više platformi dovručnog či sao vežbanja. Osnovna i najzastupljenija platforma je Tan-Bong-Fuk sao platforma znana i kao Pun (Pon) Sao u kojoj jedna ruka prelazi iz Tan sao pozicije u Bong Sao poziciju a druga ruka ostaje u Fuk sao poziciji što se može videti na sledećem snimku.                                                                                                                                                                                                                                                                 



Istorijski gledano , Pun sao platformu je za potrebe svog vežbanja i podučavanja ustanovio Juen Kai San. Njegov stil koristi pun sao kao platformu za uvežbavanje osnova prve forme dok se na višim nivoima vežbaju druge platforme či saoa. U Jip manovom sistemu ovo je jednina platforma dovručnog či sao vežbanja, zašto je to tako nije poznato , da li je moguće da Jip Man nije znao ni jednu drugu platformu ili je smatrao ostale nepotrebnima nikada nećemo saznati.

U velikoj većini Ving Čun stilova iz Fošana, ili bolje rečeno starih i originalnih stilova nalazimo dve osnovne či sao platforme, Veliki Huen Sao i Mali Huen sao platforma. Neki stilovi imaju koriste Veliki Huen Sao platformu dok neki , potpuniji korisite obe koje prvo vežbaju odvojeno dok se potpuno ne savladaju a onda se kombinuju u posebnu , slobodnu platformu koja uključuje sve prethodno navedene .  Na sledećem snimku vidimo prezentaciju Malog Huen Sao Či sao vežbanja, ovo je ujedno najverovatnije jedini snimak na internetu ove platforme či sao vežbi. Ova se platforma koristi u sistemu Zmije i Ždrala, Vijetnamskom Wing Chunu, jednom od stilova iz Kolo sela i još nekim manj poznatim stilovima. Takodje se koristi u nekim stilovima belog ždrala.



Veliki Huen Sao platforma je najzastupljenija platforma či sao vežbanja u Ving Čunu u celini, svi stilovi sem Jip Manovog stila imaju ovu platformu. Na sledećem snimku se mogu videti najosnovniji '' krugovi'' iz sistema Zmije i Ždrala  a na snimcima  nakon toga slobodna verzija  iz Vijetnamskog Ving Čuna i Kolo (Leung Janovog ) stila'' 22 tačke''.





Na sledećem snimku vidimo ujedinjenu Veliki i Mali Huen sao či sao u slobodnoj formi


Ovo su bile samo osnovne i najraširenije forme či sao vežbi. Mnogi stilovi imaju različite kombinacije ovih osnovnih pristupa u radu te formiraju egzotične i zanimljive platforme či sao vežbi. Na sledećih par snimaka će biti prikazano par tih zaimljivih pristupa treningu slepljneih ruku. Na snimku dole vidimo jedan od drilova iz Malezijskog stila Ving Čuna nazvanog po svom osnivaču Jip Kinu



Na sledecem snimku vidimo či sao pristup iz stila ''12 tačaka'' iz Kolo sela 


Či sao iz Pao Fa Lien stila , jednog od najstarijih i najinteresantnijijh stilova



Kao što vidimo, postoji čitav spektar različitih pristupa či sao treningu. Mnoge platforme nisu obuhvaćene ovim tekstom te ostaje da se u neki od sledećih tekstova dublje pozabavi tim egzotičnim sistemima treninga . 


понедељак, 17. децембар 2018.

Tradicionalna kineska medicina


Tradicionalna kineska medicina je termin koji se odnosi na teoriju i praksu dijagnostifikovanja i tretiranja bolesti koja se istorijski razvila i Kini pre pojave moderne medicinske nauke . Ova praksa je i dalje utemeljena u religiji i okultizmu kao i u prirodnim fenomenima koji su nekada bili neobjašnjivi.

Temelj kineske tradicionalne medicine je osnovno taoističko verovanje da je čitava realnost kreirana iz korelacije dva suprotna principa, Jina i Janga. Ovi principi su u konstantnom kretanju kreirajući balans u čitavom univerzumu uključujući i ljudsko telo. Kada se balans ova dva principa naruši u telu nastaje bolest.  Jedan od važnih činilaca ljudskog tela je Ći . Ći je nešto što izmiče definiciji jer svaki put kada je nauka pokušala da dokaže postojanje Ći-ja , ti pokušaji su propali a proponenti tradicionalnih kineskih veština lečenja menjaju definicju kako bi održali verovaje u iste. U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji 12  bilaterlanih kanala korz koje protiče ili se kanaše Ći i svaki od tih kanala je povezan sa nekim unutrašnjim organom . Svi ti kanali imaju drugačiji Ći drugačije se manifestuju. Kada se protok Ćija prekine zbog fizičkih , emocionalnih ili spoljnih uticaja nastaje bolest. Uobičajeni tretmani uključuju akupunkturu, akuresuru , puštanje krvi i uzimaje biljnih i drugih preparata.

Koja je dakle razlika izmedju medicinske nauke i tradicionalne kineske medicine? Konvencionalana medicina je bazirna na naučnim znanjima o telu i koristi tretmane koji daju merljive rezultate kroz naučno ispitivanje. Lekari se školuju kako bi imali sistematsko znaje o ljudskom telu , načinu funkcionisanja, bolestima i tretmanu bolesti. Svi tretmani konvencionalne medicine moraju da prodju stroga ispitivanja kako bi ušla u upotrebu.

Sa druge strane tradiconalna kineska medicina je bazirana na religiji , mitologiji i narodnim verovanjima i ne postoje nikakvi medcinski dokazi da ova vrsta terapije ima ikakve pozitivne efekte. Sa drzge strane neki vidovi tradicionalne terapije su dokazano opasni po zdravlje.Tradicionala kineska medicina ima sve odlike pseudonauke. Pseudonauka ili pseudoznanost obuhvata delatnost koja pokušava da se uvuče pod plašt istinske nauke kopirajući njene postupke, ali ne dostiže standarde kakvi se praktikuju u legitimnim poljima koje pokušava da imitira. Pseudonauka ne ceni debate i kritike i retko pokazuje intelektualnu čvrstinu i istinski progres. Objašnjenja pseudonauke obično protivureče dobro zasnovanom naučnom znanju i njeni sopstveni nalazi retko, ako ikada, izdržavaju kritičko preispitivanje od strane kompetentnih kritičara.Najčešće se radi o slabom poznavanju prave prirode pojava (“argument iz neznanja") i o popunjavanju praznina za koje savremena nauka još nije uspela da nađe valjane odgovore (“Bog je u pukotinama") što sve najbolje sažima parafraza Paulijeve misli - pseudonauka je delatnost koja “nije čak ni pogrešna”.Pseudo-nauka je metoda za opravdavanje, odbranu i očuvanje grešaka. Nauka i pseudonauka imaju sasvim suprotan pristup u posmatranju prirode. Pseudonauka se ponekad zove i patološka nauka, mada bi, kada bi trebalo, među njima mogla da se povuče jasna granica.Termin pseudonauka uveden je najverovatnije 1843kao kombinacija grčke reči pseudo (lažni) i nauka (znanje). Naziv ima negativnu konotaciju i zbog toga ga oni na koje se to odnosi odbacuju.

Tradicionalna kineska medicina je stekla veliku popularnost poslednjih godina , odličan je izvor prihoda za ljude koji se bave istom i na žalost je podržana od strane vlade Narodne republike Kine.Istorijski gledano Tradicionalna medicina u Kini je podržana od strane komunističke partije u periodu posle 1949 iz prostog razloga što su komunisti u Kini, kao i u svim drugim zemljama gde su došli na vlast pobili školovane ljude , medju kojima je bio veliki broj lekara. Oni srećnici koji nisu pali u ruke komunistima su pobegli van zemlje. Nova komunistička vlast je morala da obezbedi neki vid zdravstvene zaštite pa su omogućili ’’doktorima’’ tradicionalne medicine da nastave sa radom jer im nije bilo potrebno nikakvo ulaganje niti obuka. Danas , komunstička partija Kine ne želeći da przna greške iz prošlosti i dalje forsira tradicionalnu medicinu   koja je izmedju ostalog i odličan izvor zarade. Postoje čak i ’’univerziteti’’ na kojima se izučava ova vrsta nazovi medicine.
Sa stanovišta moderne nauke većina tretmana tradicionalne kineske medicine su štetni po zdravlje a ostali nemaju nikakvog efekta. U jednoj studiji u Kaliforniji je testirano 260 preparata koji se koriste u tradicionalnoj kineskom medicini. Više od jedne trećine preparata odnosno 32 % sadrže teške metale. Pored toga većina preparata je kontaminirana alfatoksinima , gljivičnim otrovima, bakterijama i u nekim slučajevima opijatima. I dok neki pricenat kontaminacije dolazi iz neznanja teški metali se koriste namerno.

Na primer živin sulfid se koristi već 2000 godina u Kini kao lek protiv nesanice, prehlade i iritacije kože. Pored Žive jako je rasprostranjena i upotreba arsenika koji se koristi kao univerzalni lek za mnoge tegobe počevži od malarije, preko otoka, svraba , osipa do prehlade . Seldeći na listi teških metala koji se korste kao lek je olovo koje se koristi za ’’ćišećenje organizma’’ , tretiranje ulcera , anaksioznosti i malarije. Pored toga koriste se još jedinjenja Bakra, Cadmijuma i Talijuma
Pored teških metala koriste se i otrovni minerali. Sumoirni prah se koristi protiv proliva. Gips se pije za smirenje mišćnih spazama. Prah vulkanskih stena se takodje koristi u velikim količinama. Hematit, koji je zaprav ruda gvoždja  (Fe2O3) je samo jedan od oksida gvoždja koji se koristi u preparatima kineske medicine .Actinolite Ca2(Mg4.5-2.5Fe2+0.5-2.5)Si8O22(OH)2 je silikatni mineral koji se koristi za razne preparate a otrovan je .

Jedan od važnih izvora sastojaka za preparate kineske medicine su i ’’zmajeve’’ kosti, zapravo fosilizovane kosti mamuta ili drugih životinja. Preparati od zmajvih kostiju se koriste da smire nemirne duhove, istraju zle duhove, smire ’’živce’’, znojenje i drhtavicu

Posledice korišćenja preparata tradcionalne kineske medicine su različite počevši od aktivnih posledica otrova koji su posledica uslova gajenja, čuvanja i prerade biljaka. Pored toga korišćenje ovih preparata može dovesti do pogoršaja bolesti zbog aktivnih sastojka biljaka ili minerala. Moguće je predoziranje , alergijske reakcije, anafilaksa i zavisnost.

Toksikološka ispitivanja specifično biljnih preparata kineske medicine pokazuju da je najveći procenat neželjenih efekata povezan sa  ošteđenjem jetre.  Sledeći na listi su ođtećenja bubrega , zatim nervnog sistema, kardiovaskularnog sistema a postoji veliki procenat identifikovanih mutagena i kancerogenih jedinjenja .Ova ispitivnja se odnose samo na biljne preparate  nisu obuhavtila minerale, preparate životnjskog porekla , preaprate pravljene od gljiva i kombinacije svih navedenih preparata.

Pored gore navedenih kineska medicina koristi preparate životnjiskog porekla, cele životinje ili organe koji mogu biti jako opasni. Veliki broj insekata i vodozemaca koji su poznati kao otrovni se koriste u različitim preparatima. Pored otrovnih životinja i organa za potrebe kinese medicine se love i dovode do istrebljenja ugrožee životinjske vrste. Na primer penis jelena se koristi za lečenje impotencije i nepolodnosti. Rogovi jelena se koriste za povećavanje spiritualnih moći. Krv iz rogova jelena u čaju se koristi za lečenje gripa.

Izmet leteće vevrice se koristi za poboljšanje krve slike i lečenje menstrualnih tegoba ( bez obzira što izmet leteće veverice izaziva tifus).

Rogovi nosoroga se koriste da ’’ohlade krv’’. Koža slona se koristi za izbeljivanje kože i protiv akni.
 Najcenjenija životinja u kineskoj medcini je tigar. Penisna kost tigra je njvredniji deo tigra i veruje se da poboljšava ukupnu vitalmost i leči impotenciju. Tigrovi brkovi se konzumiraju u slučaju epilepsije, nervnog sloma, katarakte , konvulzija itd. Tigrov nos se takodje koristi kod epilepsije. Tigrov rep se koristi za kožne bolesti. Kosti samlevene u prah i pomešane sa vinom navodno leče artritis, reumatizam, mišićnu atrofiju i produžavaju životni vek. Tigrov mozak navodno leči bubuljice i lenjost dok koža leči mentalna oboljenja. Tigrova krv se uzima za povećavanje snage volje a meso navodno leči malariju i povračanje. Tigrovi testisi se uzimaju za lečenje tuberkuloze i osetljivog stomaka. Tigrov izmet se koristi za lečenje hemoroida , ulcera i malarije.

Krv zmije se uzima sveža i veruje se da leči apsolutno sve i podiže opšti nivo energije.

Sušeni morski konjici se koriste za lečenje srčanih problema i astme.

Ovo su samo eke od životinja koje se koriste u kineskoj medicini, pored toga koriste se i pseći penis, penis bika, fetus pacova, meso Makaki majmuna, oklop kornjače, izmet svilene bube, veliki broj insekata, guštera ,žaba i još veliki broj životinja i životinjskih delova tela koje nećemo dalje nabrajati.
Pored pravljenja napitaka, čajeva , tableta i praškova postoje i druge terapije koje se koriste u kineskoj medicini a mogu biti opasne po zdravlje. Evo nekoliko primera takvih terapija.
Terapija urinom. Veruje se da urin može da leči različita oboljenja a naročito uvečanu štitnu žlezdu. U Hong Kongu je 2008 godine osnovano udruženje urinske terapije Kine koje broji vie od 100 000 članova.

Terapija otrovom pčela navodno leči artritis, reumatizam, migrene, povišeni holesterol i druge tegove. Velika je opasnost od alergijske reakcije dok sa druge strane nema nikakvih dokaza da ova terapija ima ikakve pozitivne efekte. Naravno terapija se uzima ubodom pčele.
Moxibustion je terapija zapravo spaljivanje i udisanje dima korena divljen pelina.  Spaljivaje koren pelina proizvodi jako puno dima koji miriše slično kanabisu. Svrha ove terapije je da ’’ugreje i ubrza krv ’’ i stimuliše Ći i još sijaset drugih stvari. Udisanje bilo kod dima je kancerogeno.


Gua ša  je terapija u kojoj se delovi kože tupim istrumetom , najčešće drvenim trlja pokretima koa da koža želi da se odere sa tog mesta, terapija je jako bolna. Svrha ove terapije je da poboljša cirkulaciju energije u stagnaciji i razbije energetske blokade koje su odgovorne za razne vrste upala .


Posledica Gua Ša masaže

Cupping ili terapija vakuumom na pojedinim mestima je ekvivalent akupunkture samo sto se stimulacija tih posebnih tačaka na telu ne vrši iglama već bukvalno čupanjem kože po uticaja vakuma koji se stvori u čaši . Terapija je gotova kad tačka koja se tertira poplavi.

Terapija

Uobičajene posledice terapije

ozbiljne posledice terapije

Akupunktura je svakakomnapoznatija forma tradicinalne kineske medicine koja se primenjuje ubadanjem igala na odredjena mesta telu za kja se veruju da utiču na protok i kontrolu Ćija. Kao i u svim ostalim vidovima terapije kineske medicine, nema nikakvih dokaza da ovaj metod ima ikakvih pozitivnih uticaja na zdravlje dok su naučne studije potvrdile suprotan efekat mada iz nekog razloga niko ne govori istima. Evo nekih glavih nuspojava ove vrste terapije.

1.       U delovima tela koji su tretirani iglama javlja se osećaj sličan osečaju upale mišića u većem ili manjem stepenu nako što se igle izvade.

2.       Ozbiljni podlivi i masnice nakon terapije.

3.       ’’Igranje’’ mišića i mišićni grčevi kao posledica iritacije nervnih završetaka

4.       Infekcije kože

5.       Iritacija kože

6.       Mogućnost zaraze sidom, posebno u Kini

Studija izvedena od strane nacionalne agenicije za zaštitu pacijenata koja je deo nacionalnog sistema zdravstvene zaštite pokazala veliki broj neželjenih efekata akupunkture a neki su opasni po život. Više od 50% pacijenata doživljava nesvesticu i gubljenje svesti u momentu ubadnja igala. U toku studije desilo se pet slučajeva kolapsa pluća kao posledica probijaja plućne maramice. Od 1965 do 2009 registrovano je 89 smrtnih slučajeva koji su direkta posledica kolapsa pluća probijenih tokom akupunkturnog tretmana.

Kao što vidimo , ne postoji ni jedan naučni dokaz da je tradicionalna kineska medicina korisna u bilo kom pogledu dok sa druge strane imamo obilje naučnih dokaza koji pokazuju suprotno.






izvori

http://scienceline.org/2011/06/from-beijing-to-new-york-the-dark-side-of-traditional-chinese-medicine/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22992190
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26670420
http://www.shen-nong.com/eng/cm/cm9.html
http://www.sciencemag.org/news/2012/04/dangers-chinese-medicine-brought-light-dna-studies
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1517/17425255.2016.1132306?journalCode=iemt20
https://www.nature.com/news/screen-uncovers-hidden-ingredients-of-chinese-medicine-1.10430
http://www.theworldofchinese.com/2013/08/is-traditional-chinese-medicine-poisonous/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4695662/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5591097/
https://www.asianscientist.com/2016/03/health/traditional-chinese-medicines-contaminated-mercury-arsenic/
http://vuir.vu.edu.au/24334/1/Archana%20Kolasani.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252708/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252708/
http://health120years.com/cn/pdf/TCM_US_Adverse.Reactions.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21892916
http://journals.sagepub.com/doi/full/10.1080/01926230600773958
https://www.thieme-connect.de/DOI/DOI?10.1055/s-0030-1250533
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2214278/

https://www.newscientist.com/article/dn22247-acupuncture-treatment-is-not-as-safe-as-advertised



понедељак, 3. децембар 2018.

San Sik, kratke forme , srce Wing Chuna

Postoji neodradjen broj San Sik formi u Wing Chunu, neki stilovi se potpuno oslanjaju na San Sik u prenošenju sistema , neki imaju San Sik forme koje upotpunjuju klasične forme oružije, neki ih koriste kao uvod u sistem , neki kao viši nivo sistema a postoji samo jedan stil koji uopšte ne poznaje koncent Sa Sik formi niti if korisiti u ikakvom obliku ili funkciji, Jip Manov sistem . Kao što je rečeno ne  može se oderediti tačan broj ovih formi jer postoji mnogo preklpanja medju stilovima u izvodjeju formi ali su imena istih nekd totalno raličita. Istorijski , najbolji poznvaoci San Sik formi generacije iza crvene opere su Leung Jan i Yuen Kai Sam. Broj originalno naučenih formi i kako su one izgledale u slučaju Leung Jana ne znamo, ono što znamo je da on pri kraju života rafinisio dotašnje znanje i u svom rodom selu podučavao sistem Wing Čuna kompletno sastavljen od San Sik formi. Danas imamo tri ratličita stila koja potiču direktno od Leung Jana iz njegovog posledneg perioda podučavanja. Yuen Kai San je poznavao oko 150 San Sik formi ali ih na žalost nije preneo nikome te su te forme danas nepovratno izgubljene. Danas je sačuvano oko 60 tak ili možda malo više San Sik formi u različitim stilovima Ove kratke forme su izuzetan način prenošenja veštine kao i izuzetan način za uvežbavnje i rafinisnje odredjenih fizičkih atributa. Ovde će biti prkazani samo neki , najpoznatiji i najviše rasprostranjeni .


''Klečeći udara'' kratka forma koja se može naći u gotovo svim sistemima iz Fošana bez obzira na liniju





San Sik koji je uvod u drugu formu, može se naći samo na Tajvanu u stilu Zmije i Ždrala



San Sik zvan ''Udrac strele'' može se naću u većini stlova iz Fošana.




''Udarac sa Strane'' pošetnička kratka forma koja se radi na samom početku obuke.

San Sik sa mačevima. Sve san sik forme se rade sa mačevima i praznim rukama dokazujući i pokazujući pravo poreklo stila budući da su postojale pre pojave formi .