Странице

субота, 20. април 2019.

Kako držati Ving Čun mačeve

Gotovo svi Ving Čun stilovi imaju svoju formu leptir mačeva. Često postoji rasprava koja je forma originalnja i ko ima efikasnije tehnike ali u suštini svi oni rade identične stvari, vrijacije postoje samo u koreografiji pokreta ali suštinski nema nikakve razlike.  Jasno je na prvi pogled da niko nije koristio ovo oružije u borbi generacijama i da se svodi na vizuelni efekat i tehnike preuzete iz popularnih kung fu filmova.

Dovoljno je loše što najveći broj nazovi majstora ne zna ni osnove sistema , što je telesna struktura još uvek nerazumljiva , što se ne zna kako se generiše sila, već ti i takvi uče druge naprednim delovima sistema kao što su mačevi.

Objašenjenje šta je sve pogrešno i kako se mačevi zaista rade bi zahtevalo format čitave knjige. Ovde ću se zadržati na samo jednom , početnom detalju, kako se drže mačevi.

Danas se može videti u svim Ving Čun stilovima bez izuzetka samo jedna vrsta hvata koji je poznat i kao i ''hvat čekića'' . Ovaj hvat je karkterističan za početnike i ljude koji nikada nisu trenirali sa oružijem. Ovo je takodje početnički hvat koji se koristi na počeku obuke jer daje sigurnost vežbaču i pomaže lakšpj kontroli oružija. Ovaj hvat naravno nije pogrešan ali je jako ograničavajući i mnogo pokreta se ne mogu izvesti uopšte sa ovim hvatom ili se izvode na način koji oštećuje zglobove .

Na sledećoj slici vidimo osnovni hvat i na žalost u gotoo svim ving čun stilovima jedini hvat

Ovaj hvat je jako dobar za izvodjenje nekih odbranbenih tehnika jer i bez telesne strukture daje čvrst hvat i dobru kontrlou oružija. Takodje je veoma rigidan i ne doyvoljava govovo nikakvu slobodu pokreta zgloba šake. Kako ne postoji drugi hvat , vežbači u pokušaju da izvedu odredjena sečenja i ubode krive zglobove , stavljaju ih u neprorodan položaj i na taj način oštećuju. Takodje , krvljenjem zgloba šake se gubi struktura i hvat , mada može biti jak će svakako da ošteti zglob čak i na mali pritisak a udarac punom snagom sigurno ili izbija mač iz ruke uz povredu ili lomi šaku. Na sledećoj slici se vidi neprirodno krivljenje šake kako bi se izveo ubod mačem-

Korišćenjem samo jednog hvata ne samo da se mnoge tehnike izvode potpuno pogrešno i štete zdravlju već više od 50% tehnika ostaje nepoznato gotovo svim vežbačima . Veliki broj duplih sečenja, pokrivanja prostora, kontranapadi , zapravo sve realne tehnike nedostaju jer nedostaju svi hvatovi. Na žalost , u kung fuu svako može da se prozove majstorom i podučava šta želi tako da danas imamo ogroman broj potpuno izmišljenih stilova i još veći broj nekompletnih stilova koji su generacijama prenoženi uz nepotpuno razumevanje.