Странице

уторак, 1. јануар 2019.

Bambusova Lutka


Ving Čun bambusova lutka je jedna od najmanje poznatih pomagala u treningu i može se naći u svega nekoliko stilova. Juen Kai San je koristio ovu napravu ali danas njegovi naslednici ne koriste istu, nije jasno da li je stari majstor preneo tehnike korišćeja ove lutke svojim učenicima ili su uenici smatrali da je ova vrsta treninga suvišna. Danas se ova lutka može naći u Jiu Kai liniji Ving Čuna i kod pojedinih učitelja Čan Vah Šunove linije.

Bambusova lutka je vrlo jednostavna , sastoji se od debele drvele ploče postavljene vertikalno na zid u kojoj su probušene rupe na odredjenoj razdaljini kako bi se stavili bambusovi štapovi. Najmanji broj rupa za ’’ruke’’ je 9 dok nema ograničenja koliko naprava može da široka i visoka i koliko mesta ’’ruke’’ može biti naravljeno.

Poreklo bambusove lutke je nepoznato, ne zna se ni vreme kada je ubačena u sistem. Najraniji pomen ovog trening pomagala je vreme Juen Kai Sana za koga se puzdano zna da je koristio ovu napravu. Ostaje nepoznato da li je on sam osmislio i napravio ovu lutku ili je naučio od svojih učitelja. Nema istorijskih pomena ove lutke kod prethodne generacije majstora Ving Čuna. Leung Jan , Fok Bo Čeun , Fung Siu Čing , Lau Tiu Ven nisu koristili ovu lutku, ili se makar nije ostalo zableženo da li su je koristili.

Bambusova lutka je izuzeno dobro pomagalo u Ving Čun treningu. ’’Ruke’’ koje su napravljene od bambusa , a danas se koriste gumene ili plastične, su elastične i oponašaju ponašanje protivnikove ruke koja se pod silom blokiranja savija i naravno daje otpor. Izborom različitih materijala može se kontrolisati količina sile koju ’’ruke’’ oslobadjaju pri vežbanju. Klasična drvena lutka ima naravno drvene ruke koje nisu elastične i ne dozvoljavaju da se stekne potpuno realističan osećaj kontakta i pozicije ruku razviju u potpunosti. Tu na scenu stupa bambusova lutka koja ima prednost elastičnih ’’ruku’’ i daje relaističan osećaj kontakta i prefektno dopunjava trening na klasičnoj drvenoj lutki. Pored toga bambusova lutka je izuzetno pomagalo za vežbaje takozvanih ’’Trapping’’ tehnika. Elastične ruke nisu lake za kontrolu i lako ’’pobegnu’’ te je potrebno vežbanjem steći oseća za kontrolu.Ovo je naravno bolje vežbati kroz Či Sao ali u nedostatku partnera ova lutka je odlično pomagalo za razvoj osećaja kontrole i refleksa i često se naziva Či Sao lutka.  Pored toga bambusova lutka pruža mogućnost vežbanja sa različitim pozicijama i brojem ruku što je nemoguće kod klasične drvene lutke.

Ne postoji forma bambusove lutke već svaki učitelj prenosi svoj specifičan pristup vežbaju. Mora se priznati da je , na žalost, trening na ovom aparatu prilično nerazvijen. Autor ovog teksta je proveo čitavih 6 godina u sistematizaciji rada na ovom aparatu i razvio više od 300 različitih San Sik i ’’Trapping’’ formi/tehnika. To je za sada jedini sistmatski pristup rada sa bambusovom lutkom. Naravno ovo je samo najosnovnija baza za rad jer ova lutka ostavlja mnogo mesta za dalji razvoj i usavršavanje. 

Nezavisno od stila bambusova lutka može biti i jeste odlično pomagalo u Ving Čun treningu i bilo bi zaista dobro kada bi treneri ubacili ovu napravu svoje sisteme treninga te tako spasili bambusovu lutku od nestanka i zjačajno unapredili napredovanje kako svoje tako i svojih učenika.