Странице

субота, 1. септембар 2018.

Struktura - drugi deo


Postoji nekoliko načina generisanja sile u kung fuu. Neki se smatraju ’’spoljašnjim’’ ili ’’tvrdm’’ metodama dok se neki smatraju ’’unutrašnjim’’ ili ’’mekim’’ metodama. U stvarnosti ovakva podela je neodrživa i nije ni postojala pre sredine 1920 tih godina kada je ovakva podela na ’’Saolin’’ ili ’’spoljne, tvrde ’’  i ’’Vudang’’ ili ’’meke,unutrašnje’’ stilove i metode generisanja sile uvedena od strane Goušu akademije i ybog ćisto marketinških razloga i delo  je Sun Lu Tanga i njegovih prjatelja koji su svi bili praktičai Ti Čija , Bagua i Hsing Ji stilova. U želji da nekako odvoje i istaknu svoje stilove u moru kung fu metoda koji su cvetali u to doba oni su izmislili ovu podelu koja je ubrzo prihvaćena i na žalost nanea mnogo štete kung fuu i u vreme kada je nastala izazivajući masovne obračune izmedju različitih škola i u kasnijim vremenima produbljući jaz izmedju stilova i vežbača.

Način generisanja sile uvek ide od spoljašnjeg ka unutrašnjem i to važi za sve veštine bez obzira kako su klasifikovane. Da li je nešto ’’spoljašnje’’ ili  ’’unutrašnje’’ ne meri se metodom kojom se sila generiše već stepenom biomehaničke efiksnosti.

Kada govorimo o načinu generisanja sile svi metodi imaju jedan isti cilj , koristeći snagu mišića telo se stavlja u pokret i koristi se masa tela u kretanju kako bi se generisala sila. Ovo se može opisati Njutnovim drugim zakonom koji objašnjava da je sila jednaka proizvodu mase i ubrazanja. 

Postoje dva osnovna načina generisaja sile , prvi je korišćenjem centrifugalne sile odnosno kružnog kretanja a drugi je korišćenjem vibracije odnosno talasa. Svi ostali metodi su samo različiti procenti kombinacije ova dva osnovna metoda.

Osnovni metodi se mogu kombinovati na različite načine. Mogu se koristiti u sekvenci jedan iza drugog ili se koristiti zajedno u isto vreme gde je jedan metod preovladjujući a drugi je pomoćni i dodaje još sile na osnovni metod. Različii metodi se koriste za različite potrebe , za različite vrste udaraca , bacanja , guranja , blokiraja itd. U svakoj veštini jedan od osnovnih metoda je vodeći i na proizilazi iz telesne strukture na kojoj se dati stil bazira. U Belom Ždralu i Wing Čunu osnovni metod generisanja sile je vibracija odnosno talasno kretanje. Ovaj metod je takodje vodeći u većini stilova koji vode poreklo iz Fudjian provincije i nekoliko stilova iz Gunagdong provincije.

Količina sile se naravno povećava pravilnim treningom. Pre svega potrebno je znati kako se razvija struktura jer je to osnova generisanja sile. Struktura se razvija kroz forme , rad na spravama (zidna vreća, teški džak, rad sa tegovima)  kao i kroz či sao ukoliko stil ima takac sistem vežbi i kroz rad sa oružijem , posebno dugom motkom , kopljem i drugim dugim oružijem.

Pored opštih napred poenutih metoda vežbanja postoje i poseban sistem vežbi za kako to kineski majstori kažu ’’otvaraje’’ zglobova i treniraje mišića na specifičan način. Ove vežbe su na žalost poznate samo malom broju ljudi jer su zbog lošeg razumevanja sistema a u nekim slučajevima i namerno , izostavljne. Danas su ove vežbe ostale očuvane samo u Ving Čun stilu zmije i ždrala i u pojedinim retkim linijama Belog Ždrala. Bez ovih vežbi nije moguće potpuno razviti originalne načine generisanja sile pa mnogi kung fu vežbači koriste bokesrski način udaranja koji je lakše naučiti i uvežbati